Sila Klik Pada Iklan

Search This Blog

Sunday, August 28, 2011

Dapat Doodle Untuk Raya-Korang Ada Tak?

Assalamualaikum.

Hai-hai pembaca semua.

Nampak tak kat bawah tu apa?

Yeah, ada doodle untuk raya.. Suka.

Ini ambik dari Soly. Klik sini kalau nak ambik juga, ada pilihan, lelaki dan perempuan. Siap ada warna baju lagi. Cantik la.


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Friday, August 26, 2011

3 Tips Persiapan Raya Yang Berbaloi-baloi

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.


Raya dah nak dekat, dah buat persiapan?

Seelok-eloknya kita buat persiapan awal, takut nanti kalang kabut.

Aku nak sentuh pasal persiapan raya.

Ada 3 P yang perlu diketahui. Aku dengar masa siarang Wanita Hari Ini (TV3) bebaru ni.


1. Pakaian baru

Aku tak tau la sunnnah ke apa. Tapi seoloknya ada sediakan pakaian baru sebab nak menggambarkan fitrah Ramadhan yang mana ianya untuk menyuci dosa. Selain itu, apabila dipakai pakaian baru pada aidil fitri ia melambangkan suci seperti orang baru –bayi yang tidak berdosa.


2. Padan

Ukur baju di badan sendiri. Padan ini merujuk kepada kedudukan ekonomi dan berapa yang diperuntukkan kepada belanja persiapan hari raya. Jangan amalkan biar papa, asal bergaya ya. Kang tak pasal-pasal lepas rasa pening kepala fikir macam mana nak survive. Haha~


3.  Priority

Yang ni pun penting. Pentingkan apa yang penting daripada pentingkan apa yang tak penting. Haha~ Faham tak? Kalau baju anak lebih penting, belikan dahulu. Kalau duit minyak dan tol lebih penting, beri perhatian untuk asingkan dahulu wang tersebut. Bimbang terbelanja semua kalau tak asingkan.


Semoga tips ini memberi manfaat kepada semua.

Ada komen tak? Komen la sikit




Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Korang Komen, Aku Terharu-Terima Kasih

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.


Apa khabar?

Minta maaf, lama tak up date. Demam teruk sampai tak boleh nak bangun. Kerja pun ambik MC.

Aku nak terus ke point. Terima kasih kepada mereka yang sudi singgah, jadi follower dan komen blog aku yang tak seberapa ini.

Aku hargai sangat. Korang la yang akan aku jalan-jalan ke blog (blogwalking) dan komen entri.

Aku terkejut dan rasa terharu sebab ada jugak blogger otai dan hebat sudi singgah ke blog aku yang masih baru dan rasanya masih baby. Tak pandai lagi nak buat entri dan masih tak jelas hala tuju dalam dunia blog ni.

Dengan kehadiran korang yang sudi mahu berkawan dengan aku, semoga aku akan lebih kuat dalam dunia blog ini dengan sokongan korang dan terima kasih sudi menyayangi diriku.

P/s: Eqbalzack komen kat entri blog ini. Terkejut dan terharu. Dia ni boleh kata artis blog la. Masuk newpaper, majalah. Student PHD. Terima kasih.

Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Saturday, August 20, 2011

Gambar Yang Melarang Kita Buat-Jom Tengok

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Aku nak kongsikan dengan korang satu gambar yang aku jumpa.





 Kredit to http://akusobriyaacob.blogspot.com/2011/08/ramadhan-high-way-code.html


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Friday, August 19, 2011

Bulan Untuk Ujian.

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Bulan puasa ni bukan setakat diikat syaitan iblis tapi jugak bulan untuk ujian kepada hamba-hambanya.

Sabar je la. Pertingkatkan iman.

Sabar itu separuh dari iman.

Iman. Iman yang sepinis kulit bawang ini akan ku pertahankan.

Sabar? Ya, aku akan sabar. Sabar menempuh ujian dari-NYA.


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

3 Hal Kehidupan Yang Penting




Assalamualaikum.

Aku kongsikan sedikit kata-kata untuk kalbu. Hehe~ Skemanya..

Jom-jom baca.



Sahabatku, ada 3 hal yang tak pernah kembali:
1. Waktu
2. Perkataan
3. Kesempatan

Ada 3 hal yang menghancurkan kehidupan kita:
1. Kemarahan
2. Kesombongan
3. Dendam, iri, dengki.

Ada 3 hal yg tak boleh hilang dr kehidupan kita:
1. Cinta kasih
2. Keluarga
3. Sahabat

(Credit: Ceramah Masa Kini)

So, apa komen?

Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Thursday, August 18, 2011

3 Impian dalam Blogging

Assalamualaikum.

Nak kongsikan dengan korang.

Aku ni siapa? Blogger yang tak ada nama. Ya, aku tahu tu. Tapi korang tahu ke siapa di sebalik aku ni? Haha~ Mesti korang pening.

Meh aku jelaskan.. Dia ni sebenarnya seorang blogger yang agak disegani la. Tak la sehebat nama besar dalam dunia blog, cuma adalah terkenal sikit-sikit berbanding dengan aku ni. Kalau sebut nama dia mungkin bersepah orang pernah dengar. Tapi dia tak bagi aku sebutkan namanya.

Kalau korang ada add facebook, korang akan tahu la siapa dia sebenarnya.

Kita tinggalkan dulu dia yang misteri nusantara tu. Kita beralih kepada impianku dalam blog ni.


1. Seribu follower

Aku nak capai 1000 (seribu) orang follower dalam masa terdekat. Tapi aku tak kan buat 'i follow u, u follow i'.

Aku tak nak la follower  yang singgah je tapi tak menginap. Maksudku, just klik butang follow then hilang entah ke mana.

Aku nak bina networking. Jom jadi kawan aku..


2. Menjana ekonomi

Menjana ekonomi aku la. Tapi aku tak kan buat sesuatu yang haram. Korang tahu tak, kalau kita sengaja atau suruh orang lain klik iklan adalah haram. Haram sebab kita dah mungkir kontrak. Kan kita dah tanda tangani perjanjian dengan Nuffnang.

Kalau klik sendiri tu, adalah fraud click. Fraud sendiri dah bermaksud menipu. So, menipu haram la..

Aku nak menjana ekonomi ni kena la cari traffik. Macam mana nak cari trafik? Ada la caranya. Rasanya perlu ditulis dalam entri lain. Hehe~


3. Rujukan

Ui, tinggi kan impianku? Sekurang-kurangnya blog aku dapat jadi panduan kepada orang lain. Semoga apa-apa yang aku kongsikan dalam blog ni dapat jadi rujukan kepada yang lain. Aku tak la sepandai mana dan tak la banyak ilmu di dada. Banyak lagi kena cari. Tapi, tak salah kan kalau aku kongsikan apa yang aku tahu.



So far itu sahaja yang aku impikan untuk blog ni. Yang lain, belum terfikir. Ok, sampai di sini dahulu.



Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua. Kali ni nak join jugak segment ni. Moga-moga follower dan readers pun bertambah.


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN:

1)Follower Blog -DONE
 
2)Copy BANNER -HERE


3) Paste kan ke dalam entri yang korang buat bertajuk 
" Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah "


4) Di dalam entri itu haruslah ada : 
  •  Nama               : Ramziah
  • Hobi korang      : membaca

5) Dah siap,tinggalkan LINK korang...  Senang kan?


6) Korang ada kebebasan untuk 
TAG kawan-kawan (pastikan mereka tahu ya)
-TAK TAU NAK TAG SAPE. TAK DE KAWAN LAGI, MASIH BARU.

7) Tujuan Segmen: 

Untuk meningkatkan jumlah follower 500 kebawah sahaja (500 ke atas,sori eh) dan memeriahkan  blog korang sempena bulan puasa,kemerdekaan dan lebaran ini dengan tetamu yg hadir.. Tambahan pula, para blogger dapat jugak bertukar-tukar hobi sekaligus merapatkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain.
   
           Follower ada 40+ followers saja...Kesian kan? Tapi tak pe, kite masih baru lagi.
*cadang nak dapatkan follower 1000, boleh ke? Hehe~

Tapi, tak nak la buat 'i follow u, u follow i'. Kite nak orang membaca entri, bukan sekadar follow.


8) Apabila tamat penyertaan,AA akan mempromosi setiap blog di dalam ENTRI KHAS...

9) 
Tarikh tutup penyertaan : 22 OGOS 2011

Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Tiga Alasan Jerawat tu Sweet Ada

Assalamualaikum.


Jerawat? Biasa la itukan  tandanya seseorang itu telah mencapai tahap er, individu berubah kepada umur remaja. Pengeluaran minyak dan hormone. Eh, macam pakar kesihatan pula apabila berbicara begitu. Hehe~ Sekadar teringat apa yang dibelajari di bangku sekolah. Oh, rindunya nak go back to scholl.

Berbalik kepada topic yang ingin dibicarakan.


1. Jerawat tu tanda dah matang

Erk! Malas nak berbicara pasal ni. Korang faham-faham la sendiri. Ingat nak kupas dari segi sains tapi Karang kurang pahala, kang. Haha~


2. Jerawat tu eksesori muka

Ha, jangan tak tau, jerawat juga hiasan jugak.

Ana: Jerawat la muka ni, malu..
Bazli: Nak malu apa, jerawat tu kan eksesori. Hehe~

Ana: Hampeh ko..
Bazli:  Haha~ Okay apa. Manis berjerawat. Kah kah.

Ana: Nasib baik ko puji aku. Sejuk sikit hatiku.. Haha~


3. Jerawat tu kan lambang bulan yang berseri-seri

Korang tengok bulan, kan? Berseri-seri kan? Bak bulan dipagar bintang. Jadi, janganlah bersedih hati kalau Korang ada jerawat. Kan menambah seri muka korang lagi.

Cukup la dengan tiga alasan yang aku bagi tu. Otak dah blank bulan-bulan Puasa ni.

Apa komen korang?


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Minta Maaf, Tumpang Tanya Kat Mana Ya?

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua, buat apa tu? Memasak ke kena masak? Haha~

Jom-jom baca ayat yang awesome ni.

A bertanya kepada B.

A : Maaf , tumpang tanya. Lorong CINTA jalan SAYANG, kampung RINDU daerah KASIH SAYANG, pekan HATI, bandar I MISS U kat mana ye ?

B : Encik jalan terus ikut jalan ILAHI, nampak simpang tiga masuk belah kanan , ikut jalan NIKAH , sepanjang jalan tu , akan nampak belah kanan, kedai BATAS-BATAS PERGAULAN dan sebelah kiri pasar sibuk sikit , iaitu pasar PERSIAPKAN DIRI . Haa tu tandanya encik berada di jalan betul. semoga selamat sampai!

Sumber: diarihati

Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Spontaneous Thursday

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Aku masuk Spontaneous Thursday. Apa tu? Ianya apa-apa sahaja yang korang rasa spontan..



Jom-jom tengok pic kat bawah ni.

Jom-jom rebut jawatan kosoang ni.
*Kalau tak nampak, sila klik gambar ye..


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Ramadhan Yang Terakhir - Ya Kah Kita Takkan Bertemu Ramadhan Lagi?



Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Ramadhan tiba lagi.

Semoga Ramadhan kali ini membawa sejuta erti.

Ramadhan yang datang ini, jangan kita persiakan..

Sekarang sudah di pertengahan bulan yang penuh berkat dan mulia, apakah ianya membawa sejuta erti dan keinsafan kepada kita?

Anggap lah Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terakhir kepada kita. Aku ada dengar beberapa kematian sebelum dapat merasai bulan penuh berkat ini. Sayang, bukan?

Jadi, kita akan tahukah bilanya ajal kita? Kalau tahu pun mesti 100 hari sahaja. Bukannya setahun. (Mengikut ilmu aku yangg cetek ni la. Kalau tak betul, bagitau ya).

Tak takutkah kita kepada soalan-soalan malaikatnya?
Uii, takut aku untuk membayangkan.

Ya ALLAH, hamba-MU ini banyak dosa. Tapi tak reti-reti untuk bertaubat kepada-MU. Ya ALLAH, berikanlah kami hidayah dan maghrifah-MU kepada kami, hamba-hamba-MU yang lemah. Amin, ya rabbal alamin..

Sama-samalah kita renungkan..



Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Saturday, April 30, 2011

Lindungi Data Gajet Digital

Assalamualaikum.


Hai pembaca semua.


Kita sebagai isteri dan ibu kebanyakannya tidak pandai sangat untuk mengendalikan gadet digital ni.

Jadi, jom usha ni..





TIDAK semua antivirus hari ini berjaya mengekang manipulasi dalam mendapatkan data peribadi.


UMUM mengetahui kepentingan melindungi data khususnya maklumat peribadi ketika menggunakan internet. Pengguna komputer, baik di rumah mahupun di pejabat kini lebih berwaspada hasil kempen kesedaran terhadap kepentingan menjaga maklumat peribadi atau syarikat.

Bagaimanapun, risiko dan cabaran dalam memelihara integriti data berubah mengikut arus perubahan masa dan teknologi.


Antivirus

Selain daripada tahap kesedaran yang semakin tinggi, teknologi aplikasi turut menyumbang dalam mengekang unsur-unsur berisiko terhadap pengguna. Antivirus kini lebih sensitif dan bukan sahaja mampu mengimbas kehadiran virus tetapi, juga ancaman lain seperti trojan, spyware dan pelbagai lagi.

Begitupun, tidak semua ancaman terhadap keselamatan maklumat melibatkan teknologi canggih. Teknik kejuruteraan sosial misalnya, penjenayah siber hanya perlu memperdayakan mangsa bagi membolehkan mereka mendapat maklumat peribadi yang tidak sepatutnya diberikan kepada pihak ketiga.
 <!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "c844706c31390babbf49e69cf9fb3ace";
document.write('<scr' + 'ipt type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></scr' + 'ipt>' );
</script>
<!-- nuffnang-->

Friday, April 29, 2011

Haram Gugur Janin 120 Hari



Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

BOLEHKAH kandungan janin digugurkan kerana berlaku kecacatan pada janin tersebut?
JAWAPAN: Setiap manusia pastinya mempunyai fitrah untuk berkeluarga. Dengan berkeluarga kita telah menyempurnakan sebahagian daripada agama dan mengimpikan zuriat sebagai penerus legasi keturunan.

Namun begitu, ramai manusia melakukan perkara yang bertentangan dengan peraturan Allah apabila menggugurkan kandungan dengan alasan kerana masih belum bersedia dari segi fizikal, mental dan kewangan. Bagi muslim yang beriman, Allah memberikan peringatan dalam al-Quran yang bermaksud:
“Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kepapaan, (sebenarnya) Kamilah yang memberi rezeki kepada kamu dan kepada mereka” – ( al-An'am : 151)
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "c844706c31390babbf49e69cf9fb3ace";
document.write('<scr' + 'ipt type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></scr' + 'ipt>' );
</script>
<!-- nuffnang-->

Warga emas 82 tahun dapat lesen memandu

Assalamualaikum.


Hai pembaca semua.


ABDULLAH menunjukkan replika lesen memandu percubaan yang diperolehnya pada majlis penutup program SKSJ di SK Sri Neting, Pengkalan Kubor, Tumpat semalam.


TUMPAT – Seorang warga emas berusia 82 tahun dari Kampung Tujuh di sini merupakan antara 472 individu berusia lebih 50 tahun yang mendapat lesen memandu percubaan (P) motosikal B2 selepas mengikuti ujian memandu anjuran Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) selama tiga bulan menerusi program Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJ).

Abdullah Che Ibrahi yang mempunyai 20 cucu ketika berkongsi kegembiraannya berkata, dia tidak menyangka akan mendapat lesen P selain menjadi peserta tertua pada program berkenaan yang dilaksanakan bermula Februari lalu.

“Bagi saya, ini adalah lesen paling besar pernah saya dapat sejak menunggang motosikal hampir 32 tahun lalu.

“Bukan saya sengaja tidak mahu ambil lesen tetapi disebabkan tidak tahu membaca, ia membataskan saya untuk cuba mendapatkan lesen memandu,” katanya selepas menerima lesen pada majlis penutup program SKSJ di Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Neting, Pengkalan Kubor di sini semalam.

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my






Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.



Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Saturday, April 16, 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Bagi yang berminat .. jom ... cam biasa .. buat satu entri ..
  1. Sila letak header image
  2. Tajuk :
    BEN ASHAARI GEGAR LAGI dan linkkan ke entri ini
  3. Lagi ?? tu jeee.. tak susah ponnnn .. kan kan ?
Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Tuesday, April 12, 2011

Lawak Giler (1)

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung.. ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih.. Hanya dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer. Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang.. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer menjawab: "47 kg!"
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "c844706c31390babbf49e69cf9fb3ace";
document.write('<scr' + 'ipt type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></scr' + 'ipt>' );
</script>
<!-- nuffnang-->

Wednesday, April 6, 2011

Bot pesiaran milik Abramovich RM1.3b

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.



LONDON: Ia adalah bot pesiaran peribadi terbesar pernah dibina, lengkap dengan sistem pengesan peluru berpandu, dua landasan mendarat helikopter, spa mewah, kolam renang dan sebuah kapal selam kecil.

Bot berkenaan, Eclipse (gambar), sepanjang 170 meter adalah lambang baru kekayaan bilionair Russia, Roman Abramovich.

Bot yang dibina di Hamburg, Jerman itu dikatakan bernilai RM1.3 bilion.

Kehebatan bot itu menarik perhatian ramai orang ketika ia belayar meninggalkan limbungan Blohm & Voss.
Untuk memastikan pemiliknya selamat, Eclipse dilengkap dengan sistem pertahanan peluru berpandu seperti yang digunakan dalam kapal tentera laut.
Kamar Abramovich dan tingkap sekelilingnya pula kalis peluru.

Terdapat juga kapal selam peribadi yang boleh digunakan untuk menyelamatkan diri jika bot pesiaran itu diserang.


Menurut pakar industri, Eclipse direka khusus untuk mengatasi bot pesiaran sepanjang 160 meter milik pemerintah Dubai, Sheikh Mohamad bin Rashid Al Matoum.

Abramovich, pemilik kelab bola sepak Chelsea dan orang ke-11 paling kaya di dunia mengikut majalah Forbes, mempunyai tiga bot pesiaran lain. - Agensi


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Tuesday, April 5, 2011

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Mangsa rogol 3,000 kali jatuh cinta





LONDON - Mangsa sumbang mahram, Elisabeth Fritzl kini tinggal sebumbung dengan pengawal peribadinya setelah jatuh cinta dengan lelaki tersebut, lapor sebuah akhbar Austria semalam.
Elisabeth, 42, dikurung dan dirogol bapanya, Josef Fritzl selama 24 tahun dalam kolong rumah mereka di Amstetten sehingga melahirkan enam anak.

Wanita itu dipercayai jatuh cinta dengan pegawai yang dikenali sebagai Thomas W itu sebaik dibebaskan dari kurungan.

Satu sumber memberitahu akhbar The Oesterreich, Elisabeth dan Thomas kini 'satu pasangan.'

"Semua pihak nampak Elisabeth berasa selamat dalam jagaan Thomas," kata satu sumber.

Elisabeth yang mula dikurung ketika berumur 18 tahun dipercayai dirogol lebih 3,000 kali oleh bapanya.
Kisah Elisabeth terbongkar setelah anaknya Kerstin, 19, terpaksa dihantar ke hospital kerana jatuh sakit. - Agensi
Orang putih ni macam-macam..

Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Monday, April 4, 2011

Wanita China elak rogol didakwa 'melampau'

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.


BEIJING - Polis China berkata, seorang wanita bertindak 'melampau' semasa mempertahankan dirinya daripada satu serangan seksual yang menyebabkan kematian penyerang yang merupakan seorang pegawai tempatan, lapor media negara hari ini.

Agensi berita Xinhua melaporkan, Deng Yunjiao, 21, menggunakan 'kekerasan melampau' apabila menikam dua pegawai, seorang daripadanya maut selepas mereka cuba merogolnya di sebuah spa dekat daerah Badong, wilayah Hubei.

Kes tersebut mendapat liputan meluas media kebangsaan selain menjadi subjek yang sangat diminati di blog-blog di Internet, di mana reaksi utama terhadap insiden itu adalah kejutan ekoran tindakan liar dan cara hidup tidak berakhlak para pegawai China.

Laporan akhbar itu menyebut, Yunjiao yang bekerja sebagai pelayan, disiasat kerana membunuh pegawai daerah Badong, Deng Guida pada 10 Mei lalu, yang dikatakan menyerangnya di spa Dream Town dan bar karaoke di samping cuba merogolnya.

Jelas laporan tersebut, walaupun wanita itu ditahan atas dakwaan membunuh, dia bagaimanapun dibebaskan dengan ikat jamin minggu lalu dan masih belum didakwa. Polis minggu lalu mengetepikan dakwaan bahawa dia telah dirogol.

Yunjiao mendapat simpati banyak pihak dan dianggap sebagai hero oleh media, sementara peguam yang mewakilinya menegaskan wanita tersebut membunuh kerana mempertahankan diri dan dia tidak patut dihukum.

Masih belum jelas sama ada kenyataan polis yang mengatakan pelayan itu bertindak melampau dalam mempertahankan diri bermaksud dia akan dihukum sebagai penjenayah.

Xinhua melaporkan, seorang lagi penyerang wanita berkenaan, Huang Dezhi, 41, yang turut ditikam telah dibuang kerja sebagai pegawai perbandaran dan dibuang daripada parti pemerintah, Parti Komunis.

Laporan yang sama menyebut, Dezhi turut berdepan dakwaan jenayah berkaitan ketenteraman awam.

Menurut satu kenyataan polis, pegawai ketiga dengan nama keluarga Deng, 45, yang bersama dua suspek utama semasa serangan tersebut, turut dipecat daripada jawatannya, namun tidak akan didakwa dengan tuduhan jenayah.

Ketiga-tiga individu dalam insiden ini dengan nama keluarga Deng tidak mempunyai kaitan kekeluargaan.

Xinhua melaporkan, tindakan keras oleh polis telah diarahkan di wilayah Hubei bagi membanteras aktiviti pelacuran, perjudian dan dadah di kawasan-kawasan hiburan dekat daerah itu. - AFP


Ha, kan dah buka isu lain.. Padan muka mereka.. Haha~


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

Sunday, April 3, 2011

Dari Sampah, Buat Minyak?

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.


Minyak dari plastik

Malaysia temui kaedah tukar sampah jadi minyak

SHAH ALAM: Sebuah syarikat tempatan, Greenbase Utama Sdn. Bhd. muncul sebagai syarikat pertama di dunia yang berjaya menukar sampah sarap menjadi petrol dan diesel.

Lebih menarik, proses berkenaan tidak menghasilkan bahan buangan kecuali arang yang boleh dimanfaatkan untuk kegunaan industri.
Kualiti minyak berkenaan pula menepati standard Euro 4 selain tidak mempunyai unsur sulfur.

Saturday, April 2, 2011

Wanita Mengumpat Sukar Di kapan

Assalamualaikum.

Hai pembaca semua.

Ambik bahan ini dalam email. Boleh dijadikan ikhtibar untuk semua..

Assalamualaikum. ..
Salam jumaat yg mulia...
semoga hidup kita sentiasa di berkati & dirahmati Allah...
Insyaallah.. .
Sebagai renungan di pagi jumaat yg mulia.....
semoga ianya dapat memberi kesedaran & pedoman..
WANITA MENGUMPAT SUKAR DI KAPAN
                                                                                                                                      
Sebagai bilal pengurusan jenazah, banyak pengalaman yang telah saya       
tempuhi. Ada di antaranya yang cukup menyedihkan. Tidak kurang juga yang 
benar-benar memberi keinsafan. 
Salah satu daripada pengalaman-pengalam an 
itu membabitkan masalah kain kapan tidak muat pada hal mayat yang hendak 
di kapankan bersaiz kecil. Ini bertentangan dengan satu lagi mayat yang   
saya uruskan, di mana kain kapannya mencukupi walapun orangnya berbadan   
tinggi dan gemuk. 
Sepanjang pengelaman saya dalam pengurusan jenazah sejak
lebih 30 tahun lalu, saya mengunakan kain kapan sebanyak 24 ela untuk     
mengapankan mayat. Jumlah itu selalunya mencukupi tidak kira sama Ada     
mayat bersaiz besar atau kecil, gemuk atau kurus.                         
   

Friday, April 1, 2011

Indahmu, Wanita..



Assalamualaikum.

Hai pembaca semua. Apa khabar?

Mari kita hayati tazkirah ini.. Menginsafi diri jua..

Selain menjaga penglihatan mata dan memelihara kemaluan, dan ditambah lagi iaitu janganlah dipertontonkan perhiasan kamu kecuali yang nyata saja, cincin dijari muka dan tangan, itulah perhiasan yang nyata. 

Memelihara peribadi mulia, menjaga aurah, memang payah apatah lagi bagi yang tenggelam kepada kepada pergaulan moden, pergaulan yang amat bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram inilah penyakit yang sukar disembuhkan hingga hancur peribadi dan hilang kendali atau harga diri, maka jadilah orang yang kotor dipenuhi dengan daki-daki dunia. Pintu² buat menggangu syahwat dibuka selebar-lebarnya. 

Pakaian terlepas dari kendali agama, lalu masuk ke dalam kekuasaan dictator dari barat. Kaum wanita di bawah cengkaman budaya barat yang merosakkan akhlak.


Berhias tidak dilarang bagi wanita, wanita juga punyai instinct atau naluri, ingin kelihatan cantik, cuma ada batasanya. Seperti berhias cantik hanya untuk suami jangan menjalar kepada orang lain. Keindahan dan kesenian yang timbul dari kehalusan perikemanusiaan bukan dari kehendak kehewanan yang ada dalam diri manusia itu.


Keindahan bukan untuk mempertontonkan diri dan bertelanjang atau menggiurkan seakan akan sikap dan isyarat “touch me”. Juga jangan dihentakkan kaki ke tanah agar jangan diketahui oleh orang perhiasan yang disembunyinya.


Sebagaimana ayat diatas dibawah.(surah Annur ayat 31 yang akhir)
“Dan taubatlah kamu sekaliannya kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman,
agar kamu beroleh kejayaan.”

Disuruh bertaubat, kerana selama lelaki masih lelaki dan perempuan masih perempuan, selama burung didalam dan binatang dihutan masih berkelamin jantan/betina, selama itu pulalah manusia tidak akan terlepas dari rayuannya. 

Jaranglah hati lelaki yang tidak tergetar melihat perempuan cantik dan jaranglah perempuan yang tidak terpesona melihat lelaki gagah, tampan, perkasa itu tidak dapat dimatikan serta tidak dapat dipisahkan dari hidup. 

Tetapi Islam menyuruh menjaganya baik-baik dan mengaturkan supaya dituntun oleh iman, membatasi diri, menjaga mata, menahan hati dan kehormatan diri.
 
Rasulullah SAW meletakkan isteri yang baik itu sebagai faktor kebahagiaan seseorang suami. Dengan perkataan lain isteri yang solehah akan menjadikan sesebuah rumah itu ibarat syurga yang menenangkan hati sesiapa sahaja yang bernaung padanya. Allah berfirman dalam al-Quran mengenai sifat-sifat seorang isteri yang solehah yang rmaksudnya: "Maka perempuan-perempuan yang baik (solehah) itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipeliharanya) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolongan- Nya."(Surah an-Nisaa' ayat 34).

Jika dilihat pada zaman sekarang, ramai isteri-isteri yang tidak lagi menghormati suami mereka bahkan cuba untuk berdiri sama tinggi dengan si suami. Akibatnya kerukunan rumah tangga terancam. Kes isteri yang meminta cerai daripada si suami bukan lagi perkara luar biasa. 
 
Pendek kata keharmonian rumah tangga semakin lama semakin goyah. Kasih sayang antara satu sama lain semakin tipis. 
 
Seharusnya seorang isteri mahupun suami harus sedar kedudukan dan tugas sebenar masing-masing dalam rumah tangga. 
 
Kenapa isteri ataupun suami gagal menjadikan pasangan mereka sangat mencintai diri mereka adalah persoalan yang mesti dijawab oleh empunya diri masing-masing. 
 
Mudah-mudahan jalan penyelesaian pada masalah yang mengancam keamanan rumah tangga pada hari ini dapat dijawab.
(Sumber: Himpunan Hadis-hadis Sahih/ Sahih al-Jami’ as-Saghir 3299, Silsilatul-Ahadith as-Sahihati 1838)

p/s harap maaf kiranya terdapat sebarang kesilapan yang baik dari ALLAH,
selebihnya kesilapan saya.
Tak guna ada mata kalau tak dapat melihat.Tak guna ada hati kalau tak tahu menilai..... ..

Ya ALLAH!!
Manakala hati ini menjadi keras dan semua
jalanku terasa sempit, ku jadikan harapanku
kepada keampunanMu sebagai tangga
keselamatan.


Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Klik Pada Iklan