Sila Klik Pada Iklan

Search This Blog

Wednesday, March 23, 2011

Resipi Budae Jjigae (Army base Stew) Makanan Korea



Assalamualaikum.

Hai pembaca semua yang disayangi..


 Bila tengok makanan Korea terutamanya dalam Drama Full House dan Boys Before Flowers, membuatkan aku teringin nak rasa, nampak sedap. Ya, semestinya sedap!

Tengok drama-drama tu, baru la tau kimchi tu apa, ramen tu apa dan ada yang makan dengan nasi.

Bila buat entri untuk kategori perlacongan: Korea, terfikir nak cari resipinya. Ala, tak jumpa pun orang Melayu yang pandai masak makanan Korea ni. Puas jugak cari, baru jumpa resipinya, itu pun puas refresh.

Akhirnya dapat jugak resipinya.. Yiha, sukanya.:-)




Budae Jjigae (Army base Stew)

Ingredients

How to make it

  • Stir fry the minced Garlic and Onion in a teeny tiny drop of oil.
  • Add the Gochujang and stir fry a little bit.
  • Add enough Water to fill the wok half way. Turn the heat to high.
  • Add chopped Onions, chopped Garlic, and Leeks and bring to a boil.
  • Add the Meats. Boil for two minutes.
  • Add the Leafy Green Vegetables, Tofu, and Baked Beans... and maybe a dash of Soju for good luck. Boil for a couple of minutes.
  • Add the Ramen Noodles and immediately turn off the heat.
  • Serve in the pot on the table accompanied by rice, kimchi, and other side dishes. If possible, have it simmering on a campfire stove on the table. Guests serve themselves.

Kalau tak faham, baca yang bahasa Melayunya.. Ni kira translate terus je, tak faham sangat la. Hihi~

* bawang merah, dicincang
* 2 bunga cengkih, bawang putih, dicincang
* 1 / 4 Gochujang (Pes lada Korea)
* air
* bawang merah, dipotong
* 3 bunga cengkih, bawang putih, dipotong
* 1 atau 2 cili besar, dipotong
* 1 daun bawang, bahagian putih, menghiris sangat nipis
sosej, dihiris
* Ayam atau daging, dihiris
* sayur-sayuran Green Leafy (seperti bayam, Chrysanthemum Leaves, kubis)
* tauhu kental dipotong (pilihan)
* 1 tin  kacang panggang (pilihan)
* Soju (pilihan)
* 1 Package mi ramen (buang perisa)

Bagaimana untuk membuat ia

* Stir goreng mengisar Garlic and Onion dalam satu titis minyak kecil kecil.
* Tambah  Gochujang dan goreng sedikit.
*  Tambah cukup air mengisi setengah kuali. Menukar kehangatan hingga tinggi.
* Masukkan bawang putih yang dipotong, bawang merah, daun bawang, dan rebus hingga mendidih.
* Masukkan daging. Didihkan untuk dua minit.
* Tambahkan sayuran berdaun hijau, tofu, dan kacang panggang. dan mungkin satu tanda sempang Soju untuk tuah. Didihkan untuk beberapa minit.
* Masukkan ramen dan segera memadamkan api.
*Hidangkan di dalam periuk itu di atas meja dimakan bersama oleh nasi, kimchi , dan hidangan-hidangan tambahan lain. Kalau boleh,  mereneh pada dapur unggun api atas meja itu. Hidangkan panas.



Aha, boleh tahan jugak masakan ni. Nak cuba la..
Korang pun marilah mencuba. Sedapnya ditambah dengan kacang panggang.

Terima kasih sudi baca. Lawatlah lagi.

Hati yang Ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.. Jagalah hati, jangan kau kotori. Jagalah hati, permata hidup ini.

8 comments:

Ramziah Mangsor said...

Yummy! Sedapnya..

sha said...

wah, sedapnya.. cepat la kak masak, nak makan ni.. hihi~

Ramziah Mangsor said...

mai la sini..

elly shuhailey said...

Salam sis,bhn gochujang de juAl kat m'sia x?mi ramen 2 cam manggi ko?

Anonymous said...

Terima kasih untuk resepinya kak..lepas tgk runningh man..terus cari resepi ni..x tahan tgk mknn ki..

Anonymous said...

Soju tu xhalal kan

Syari 921 said...

Soju tu kan arak? Dan kalau nak beli pelbagai makanan dan barangan dari Korea atau luar negara, anda boleh membeli belah di international supermarket iaitu Family Grocer berdekatan dgan Hospital Selayang.

nur saya said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sila Klik Pada Iklan